Waterschapsblad van Waterschap Rivierenland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Rivierenland | Waterschapsblad 2025, 414 | participatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Rivierenland | Waterschapsblad 2025, 414 | participatie |
Kennisgeving voornemen en participatie dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren, deeltraject Sterreschans-Huissen
De kennisgeving ‘voornemen en participatie’ is de formele start van het deeltraject Sterreschans-Huissen. Dit staat in artikel 5.2. en artikel 5.47 van het Omgevingsbesluit. Het traject Sterreschans-Huissen maakt onderdeel uit van dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren.
Waterschap Rivierenland versterkt de komende jaren de dijk langs de Waal. Het gaat om de dijk vanaf Lent (vlakbij Sprok) langs het Pannerdensch Kanaal (Sterreschans) en de Nederrijn tot aan Heteren (bij de A50). Het hele traject is bijna 40 kilometer lang. We delen het traject op in vier deeltrajecten. Deze deeltrajecten pakken we niet tegelijk aan. In januari 2025 starten we met de verkenning van het stuk tussen Sterreschans en Huissen.
Waterschap Rivierenland laat u het volgende weten:
Kaart van deeltraject Sterreschans-Huissen
Waarom moeten we de dijk versterken?
De dijk is nu veilig. Maar onderzoek laat zien dat de dijk voor de toekomst niet voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Daarom moeten we de dijk versterken, zodat de dijk ook voor de toekomst veilig is. Voor het deeltraject Sterreschans-Huissen gaat het om ruim 8,5 kilometer.
Wat is er met de dijk aan de hand?
De dijk is op sommige delen niet stabiel genoeg. Andere delen kunnen te maken krijgen met piping. Bij piping stroomt er water met zanddeeltjes onder de dijk door. De dijk kan hierdoor bezwijken. Een klein stukje dijk is niet hoog genoeg. En ook is een deel van een bestaande damwand afgekeurd.
We beginnen met de voorbereiding
De voorbereiding van een dijkversterking bestaat uit een verkenning en een planuitwerking. Tijdens de verkenning onderzoeken we wat er moet gebeuren om de dijk veilig te maken. En wat hiervoor de beste oplossing is: het voorkeursalternatief. We houden hierbij zo goed mogelijk rekening met de belangen van alle betrokkenen en bestaande waarden. In de verkenning kijken we ook naar raakvlakken met andere activiteiten, ontwikkelingen en projecten in het gebied. De verkenning duurt ongeveer 3 jaar.
Het dagelijks bestuur neemt een besluit over het voorkeursalternatief
Het concept-voorkeursalternatief lichten we aan het einde van de verkenning toe aan belanghebbenden en geïnteresseerden. Daarna neemt het dagelijks bestuur een besluit en ronden we de verkenning af. Hiermee wordt de waterveiligheid in de toekomst gewaarborgd.
Na de verkenning volgt de planuitwerking. In de planuitwerking werken we het voorkeursalternatief verder uit. Deze fase duurt 2 á 2,5 jaar en eindigt met een projectbesluit. In de realisatiefase gaan we de dijk echt versterken. Deze fase kan 3 á 3,5 jaar duren.
Wilt u meer weten over dijken en dijkversterkingen?
Lees de handreiking ‘Dijken voor beginners’: https://www.hwbp.nl/documenten/handreikingen/2021/03/04/boek-dijken-voor-beginners
Participatie: wat kunt u doen?
Iedereen kan oplossingen en ideeën voorstellen. Ook kunt u uw gebiedskennis inbrengen. Het waterschap denkt graag met u mee en kijkt of deze oplossingen en ideeën mee kunnen worden genomen in de verkenning.
Heeft u ideeën die die meerwaarde hebben voor het gebied? Maar vergroten uw ideeën de veiligheidsopgave achter de dijk niet? Dan kunnen we toch kijken naar deze ideeën. Dit noemen we meekoppelen. Uw ideeën moeten wel voldoen aan voorwaarden in de beleidsnota 'Meekoppelen bij dijk- en kadeversterking' van Waterschap Rivierenland. Dit betekent bijvoorbeeld dat de initiatiefnemer de risico’s op zich neemt. En dat er voldoende eigen financiële middelen beschikbaar zijn.
Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie of cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied? Dan komen we graag met u in contact. Deze kennis kunnen we goed gebruiken bij het op orde brengen van de basisinformatie. Maar ook bij het in beeld brengen van de gevolgen van de dijkversterking en het maken van goede afwegingen.
We willen dijkbewoners en andere belangstellenden graag bij de verkenning betrekken. Hiervoor organiseren we tijdens de verkenning verschillende bijeenkomsten. Uw kennis van de omgeving en uw inbreng zijn zeer welkom. Via (nieuws)brieven, huis-aan-huis blad en de website brengen we u op de hoogte van deze bijeenkomsten.
Reageren op deze kennisgeving?
Stuur uw reactie vóór 26 februari 2025 naar Sprok-Sterreschans-Heteren@wsrl.nl of per post naar Waterschap Rivierenland, t.a.v. dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren, Postbus 599, 4000 AN Tiel.
Wat gebeurt er met uw inbreng?
Wij stellen een nota op met een reactie op alle inbreng die wij ontvangen en de manier waarop we deze inbreng meenemen in het project. Daarnaast laten we u voor 21 april 2025 weten wat we met uw inbreng hebben gedaan of nog gaan doen.
We organiseren een informatiebijeenkomst
Wilt u weten waarom deze dijkversterking nodig is en hoe we u daarbij willen betrekken? Kom dan naar de bijeenkomst voor bewoners en belangstellenden op donderdag 6 februari 2025 in Dorpshuis Angeren, Emmastraat 23, 6687 BP Angeren. U kunt tussen 16.30 en 20.30 uur binnenlopen.
Wilt u op de hoogte blijven van dit project?
Meld u dan alvast aan voor de nieuwsbrief. Dit kan door een mail te sturen naar e-mailadres Sprok-Sterreschans-Heteren@wsrl.nl. Op de website www.wsrl.nl/ssh vindt u de laatste informatie over het project.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://www.officielebekendmakingen.nl/wsb-2025-414.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.