Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming | Staatscourant 2025, 2506 | andere vergunning |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming | Staatscourant 2025, 2506 | andere vergunning |
Vanaf 22 januari 2025 tot en met 6 maart 2025 ligt de definitieve vergunning van Röntgen Technische Dienst B.V. ter inzage. Tot en met 6 maart 2025 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.
Röntgen Technische Dienst B.V. (hierna RTD), gevestigd te Rotterdam, is een bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met industriële radiografie. Industriële radiografie wordt uitgevoerd om de veiligheid van constructies te onderzoeken. Er vindt bijvoorbeeld onderzoek plaats of lasnaden nog van een juiste kwaliteit zijn of dat er in industriële leidingen en installaties mogelijk beginnende defecten zijn. Het is belangrijk voor de veiligheid van deze installaties om de kwaliteit aantoonbaar in de gaten te houden. Voor deze kwaliteitscontroles worden toestellen en ingekapselde (stralings)bronnen gebruikt. De onderzoeken worden uitgevoerd in de onderzoeksfaciliteit op de diverse locaties van RTD.
De activiteit van de bronnen (bronsterkte) die worden toegepast, is aangepast aan het object dat moet worden onderzocht. Daarom zijn er meerdere bronhouders met verschillende bronsterkten in de bergplaats van RTD aanwezig. Om het aantal aan- en afvoerroutes van de bronnen te verkleinen en zo de risico’s en kosten van vervoer te beperken, heeft RTD verspreid over Nederland diverse locaties in gebruik voor de opslag van bronnen. RTD beschikt over Kernenergiewet-vergunningen voor opslag en toepassing van deze bronnen.
RTD is voornemens een nieuwe opslagfaciliteit en onderzoekslocatie in gebruik te nemen, gelegen aan de Topaasstraat 12 te Hengelo (Overijssel). Hier willen zij onderzoek van verplaatsbare geprefabriceerde delen van industriële leidingen of installaties uitvoeren. Dit onderzoek wordt nu op locatie bij opdrachtgevers uitgevoerd. Het verplaatsen van onderzoeksobjecten naar de afgeschermde stralingsruimten van RTD zorgt voor een betere bescherming van leden van de bevolking. Voor de nieuwe opslag- en onderzoekslocatie van RTD is een vergunning vereist. Deze vergunning is aangevraagd.
RTD heeft nu een locatie in Hengelo in gebruik, gelegen aan de Topaasstraat 14. Deze locatie is te klein geworden en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. De huidige locatie ligt naast het nieuwe, beoogde pand. Zodra de nieuwe locatie gebruiksklaar is, zal de oude locatie niet meer worden gebruikt. De locaties worden niet tegelijkertijd gebruikt.
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.
Röntgen Technische Dienst B.V. heeft op 14 mei 2024 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 28 juni 2024, 29 juli 2024, 9 september 2024, 30 september 2024 en 8 november 2024 door RTD B.V. nog nader aangevuld.
Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 22 november 2024 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 3 januari 2025. In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.
Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.
In de vergunning is met de aangevraagde handelingen ten behoeve van industriële radiografie, ijk- en referentiedoeleinden, materiaalanalyse en opslag onder voorwaarden ingestemd.
De vergunning is verleend op grond van artikel 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en artikel 3.5 en 3.8 eerste lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.
De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 22 januari 2025 tot en met 6 maart 2025 inzien op de volgende locaties:
• ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Om de stukken in te zien, kunt u telefonisch een afspraak maken: telefoon 088-489 05 00 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur).
• De stukken zijn ook gepubliceerd op de website van de ANVS.
• Gemeente Hengelo, Burgemeester van Dussenplein 1 te Hengelo.
Beroep tegen dit besluit staat tot en met 6 maart 2025 open voor:
– Belanghebbenden. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt.
– Niet-belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend of aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.
Voor beide groepen geldt dat het beroep kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.
Het besluit treedt op 6 maart 2025 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.
Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.
Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070-426 44 26.
Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088-489 05 00.
Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘Vraag m.b.t. Zienswijze Röntgen Technische Dienst B.V.’.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2025-2506.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.