Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 6 december 2021, kenmerk 3294274-1021509-PDC19 tot wijziging van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7.2 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 en artikel 1.3 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING HOOGRISICOGEBIEDEN EN ZEER HOOGRISICOGEBIEDEN

Het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden wordt als volgt gewijzigd:

A

In bijlage I, tweede lid, wordt het onderdeel ‘Italië, inclusief Sicilië, maar niet Sardinië’ vervangen door ‘Italië, inclusief Sicilië en Sardinië’.

B

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

1. De volgende twee onderdelen vervallen:

  • Armenië;

  • Belize;

2. In alfabetische volgorde worden drie onderdelen ingevoegd, luidende:

  • Mauritius;

  • Trinidad en Tobago;

  • Jordanië;

C

In bijlage IV en V wordt in de alfabetische volgorde een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • Nigeria;

ARTIKEL II WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING GEBIEDEN NEGATIEVE TESTVERPLICHTINGEN BONAIRE

Het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het onderdeel ‘Italië, inclusief San Marino en Vaticaanstad;’ vervalt.

2. De puntkomma achter ‘China’ wordt vervangen door een punt.

B

In artikel 1a vervallen de volgende onderdelen:

  • Frankrijk;

  • Italië;

  • Portugal;

  • San Marino;

  • Vaticaanstad;

ARTIKEL III INWERKINGTREDING

  • 1. Dit besluit treedt, met uitzondering van artikel I, onderdelen B en C, in werking met ingang van 9 december 2021.

  • 2. Artikel I, onderdeel B, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

  • 3. Artikel I, onderdeel C, treedt terstond na bekendmaking in werking.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Als u het niet eens bent met deze beslissing

Bent u het niet eens met deze beslissing? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken binnen zes weken na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst. Het bezwaarschrift e-mailt u naar: WJZ.bezwaarenberoep@minvws.nl. Uw bezwaarschrift kunt u ook per post versturen naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag. Vermeld altijd de reden van uw bezwaar en het kenmerk van dit besluit.

Het indienen van bezwaar schort de werking van dit besluit niet op. Dit betekent dat de verplichting om een negatief testbewijs te tonen als u vanuit een hoogrisicogebied reist, ook tijdens de behandeling van uw bezwaarschrift van kracht blijft.

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden en het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire. Dit besluit treedt in werking met ingang van 9 december 2021, met uitzondering van artikel I, onderdelen B en C. Artikel I, onderdeel B treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Artikel I, onderdeel C, treedt terstond na bekendmaking in werking.

Volgens de RIVM-rapportage ‘Wekelijkse inventarisatie landen binnen en buiten de EU voor risico op import COVID-19 in Nederland van 6 december 2021 is in Nigeria een zeer hoog risico vanwege verspreiding van de Omikronvariant van het virus SARS-CoV-2 en is er daarmee een verhoogde kans op import van deze variant in Nederland. Nigeria wordt daarom opgenomen in bijlage IV en V van dit besluit en daarmee aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met zorgwekkende virusvariant.

Volgens diezelfde rapportage, is er in Sardinië een verhoogde kans op infectie met het virus SARS-CoV-2. Sardinië wordt daarom opgenomen in bijlage I van dit besluit. Tevens is er ook een zeer hoog risico op infectie met het virus SARS-CoV-2 in Mauritius, Trinidad en Tobago en Jordanië. Deze gebieden worden daarom opgenomen in bijlage II van dit besluit. In Armenië is er niet langer sprake van een zeer hoogrisico op import van het virus SARS-CoV-2. Daarom komt dit gebied te vervallen in bijlage II.

Volgens de RIVM-rapportage ‘Wekelijkse inventarisatie landen binnen en buiten de EU voor risico op import COVID-19 in Nederland van 1 december is van een zeer hoogrisico op import van het virus SARS-CoV-2 eveneens geen sprake meer in Belize. Ook dit gebied komt daarom te vervallen in bijlage II van dit besluit.

In Bonaire worden de volgende gebieden wegens de oplopende incidentie niet langer aangewezen als hoogrisicogebied B, maar als hoogrisicogebied A, waardoor ook voor gevaccineerde reizigers een testverplichting komt te gelden:

  • Frankrijk;

  • Italië;

  • Portugal;

  • San Marino;

  • Vaticaanstad.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Naar boven