Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 17 september 2021, 2021-0000143431, tot aanwijzing van Chex Liftkeuringen B.V. als conformiteitsbeoordelingsinstantie inzake accreditatienorm ISO/IEC 17020:2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelezen de aanvraag van Chex Liftkeuringen B.V. te Amsterdam van 26 augustus 2021;

overwegende, dat de aanvraag van Chex Liftkeuringen B.V. vergezeld gaat van accreditatiecertificaat nr. I311 voor accreditatienorm ISO/IEC 17020:2012 van de Raad voor Accreditatie betreffende de onderzoeken en procedures waarvoor zij verzoekt aangewezen en aangemeld te worden;

gelet op artikel 7a, eerste lid, van de Warenwet en artikel 12 respectievelijk artikel 26 van het Warenwetbesluit liften 2016.

Besluit:

Artikel 1

In deze beschikking wordt verstaan onder:

a. Wet:

Warenwet;

b. Besluit:

Warenwetbesluit liften 2016;

c. Beschikking:

het besluit waarmee Chex Liftkeuringen B.V. wordt aangewezen als EU- en NL-conformiteitsbeoordelingsinstantie;

d. EU- en NL-conformiteitsbeoordelingsinstantie, richtlijn:

hetgeen het Warenwetbesluit liften 2016 daaronder verstaat;

e. Chex Liftkeuringen B.V.:

Chex Liftkeuringen B.V., Osdorperweg 33, 1066 EH te Amsterdam, KvK-nummer 34237905, vestigingsnummer 000009576584.

Artikel 2

Chex Liftkeuringen B.V. wordt aangewezen als NL-conformiteitsbeoordelingsinstantie die op het werkveld liften bevoegd is tot het uitvoeren van de volgende taken:

Warenwetbesluit liften 2016

Keuring van liften in de gebruiksfase

Nr.

Werkveld

Taken

Methode & procedure

1

Liften

Keuring van liften na de eerste ingebruikneming

(periodieke keuring)

Artikel 18 Warenwetbesluit liften 2016

2

Liften

Keuring van liften die worden gebruikt tijdens de

bouwfase van een bouwwerk

Artikel 18 Warenwetbesluit liften 2016

3

Liften

Keuring van liften vóór de ingebruikneming na elke

reparatie of wijziging

Artikel 18 Warenwetbesluit liften 2016

Artikel 3

Chex Liftkeuringen B.V. wordt aangewezen als EU-conformiteitsbeoordelingsinstantie die op het werkveld liften bevoegd is tot het uitvoeren van de volgende taken:

Richtlijn 2014/33/EU

Liften en veiligheidscomponenten voor liften

Nr.

Werkveld

Taken

Methode & procedure

1

Liften

Eindcontrole voor liften

Bijlage V

Artikel 4

  • 1. Indien de accreditatie voor het werkveld waarvoor de instantie is aangewezen, komt te vervallen, zal deze aanwijzing aldus worden geschorst, dat de instantie niet meer bevoegd is tot het uitvoeren van de desbetreffende werkzaamheden, maar wel verplicht is zorg te dragen voor de overdracht van de desbetreffende klantdossiers aan een door de klant te bepalen conformiteitsbeoordelingsinstantie waarmee hij een overeenkomst heeft afgesloten, dan wel, indien op het desbetreffende werkveld geen andere conformiteitsbeoordelingsinstantie werkzaam is, aan de Minister op een door hem te bepalen wijze.

  • 2. Deze aanwijzing kan worden ingetrokken, indien de aangewezen conformiteitsbeoordelingsinstantie niet meer voldoet aan de aanwijzingscriteria die zijn vermeld in artikel 7a, eerste lid van de wet, artikel 12 respectievelijk artikel 26 van het besluit of haar taken beëindigt. Het voornemen tot intrekking wordt tijdig kenbaar gemaakt.

  • 3. Een aangewezen conformiteitsbeoordelingsinstantie die haar taken waarvoor zij is aangewezen beëindigt of waarvan de aanwijzing door tijdsverloop vervalt of waarvan de aanwijzing door Onze Minister wordt ingetrokken, draagt tijdig voorafgaand aan de beëindiging van de werkzaamheden respectievelijk de datum waarop de aanwijzing eindigt, haar dossiers over aan een andere certificerende instelling waarmee haar certificaathouders een overeenkomst zijn aangegaan. Indien er geen andere certificerende instelling is, draagt de certificerende instelling de dossiers tijdig over aan Onze Minister.

Artikel 5

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze nieuwe beschikking wordt geplaatst komt de volgende beschikking te vervallen:

  • Beschikking van 16 augustus 2019, met kenmerk 2019-0000119632 (Stcrt. 2019, publicatienr. 47004).

Reeds afgegeven certificaten onder deze beschikking blijven onverminderd geldig.

Artikel 6

Zodra de tijdelijke accreditatie voor de taken genoemd onder artikel 3 van deze beschikking voor 28 juli 2022 wordt omgezet naar een definitieve accreditatie met looptijd gelijk aan die vermeld op de accreditatieverklaring met nummer I311, volgt deze aanwijzingsbeschikking de geldigheid van deze definitieve accreditatie met nummer I311 en vervalt de aanwijzing uiterlijk per 1 juli 2024.

Artikel 7

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Deze beschikking vervalt:

  • 1. voor de taken vermeld onder artikel 2 per definitie met ingang van 1 juli 2024;

  • 2. voor taken vermeld onder artikel 3 met ingang van 28 juli 2022, tenzij voor deze datum is voldaan aan de voorwaarde gesteld in artikel 6 van deze beschikking.

Den Haag, 17 september 2021

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, H.N. de Groot Directeur Toezicht

Naar boven