Goedkeuring projectplan Waterwet Versterking Rijnkade Arnhem

 

Bekendmaking van het besluit van 13 oktober 2021 - zaaknummer 2021-001798

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat het projectplan “Versterking Rijnkade Arnhem” is goedgekeurd en de overige definitieve besluiten voor de uitvoering van het projectplan zijn genomen.

 

Het project

De primaire waterkering aan de Rijnkade, die het centrum van Arnhem beschermt tegen hoogwater, voldoet op een aantal plekken niet aan de landelijke waterveiligheidsnormen. Het gaat om een traject van circa 1,2 kilometer, ruwweg tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug. De versterking van de kering is opgenomen in het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma. Waterschap Rijn en IJssel heeft een projectplan opgesteld voor de uitvoering van de versterkingsmaatregelen.

 

Gecoördineerde procedure projectplan Waterwet

Op het projectplan is de gecoördineerde procedure van de Waterwet van toepassing. Dat betekent dat het projectplan en de belangrijkste besluiten voor de uitvoering van het projectplan gezamenlijk voorbereid en bekendgemaakt worden en dat tegen deze besluiten gelijktijdig beroep kan worden ingesteld. In de Waterwet is Gedeputeerde Staten aangewezen als coördinerend bevoegd gezag voor deze procedure.

 

Ontwerpbesluiten

De ontwerpbesluiten hebben met ingang van 8 april 2021 gedurende zes weken ter inzage gelegen. In totaal zijn er vier zienswijzen ingediend. Deze zijn betrokken bij het opstellen van de definitieve besluiten. Dit heeft geleid tot enkele toevoegingen aan het projectplan en de overige besluiten. In de Nota van Antwoord is terug te lezen om welke toevoegingen het gaat. De Nota van Antwoord is in te zien tijdens de beroepstermijn.

 

Definitieve besluiten

Onlangs zijn de definitieve besluiten genomen en deze liggen, met de daarbij behorende onderzoeken en rapporten, ter inzage gedurende de beroepstermijn. Het gaat om de volgende besluiten:

  • 1.

    Projectplan Versterking Rijnkade Arnhem, inclusief Nota van Antwoord en m.e.r.-beoordelingsbesluit;

  • 2.

    Omgevingsvergunning gemeente Arnhem voor:

  • het (ver)bouwen van een bouwwerk en

  • het gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan

  • 3.

    Leggerbesluit waterschap Rijn en IJssel.

 

Hoe, waar en wanneer kunt u de definitieve besluiten inzien?

Van 26 oktober 2021 tot en met 6 december 2021 ligt het projectplan met de bijbehorende definitieve besluiten ter inzage. Deze stukken zijn digitaal beschikbaar via de website: www.coordinatiegelderland.nl

 

De besluiten zijn ook fysiek in te zien. Dit kan op de volgende locatie.

Instantie

Locatie

Provincie Gelderland

Huis der Provincie

Markt 11, Arnhem

 

Om de stukken op deze locatie in te zien kunt u zich melden bij de balie van het provinciehuis.

 

Instellen beroep

Tegen het goedkeuringsbesluit en de overige hiervoor vermelde besluiten kan een ieder, die een zienswijze heeft ingediend, van 26 oktober 2021 tot en met 6 december 2021 beroep instellen. Verder staat beroep open voor belanghebbenden, die geen zienswijze hebben ingediend.

 

Het beroep moet worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval de volgende informatie te bevatten:

  • naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep gericht is;

  • de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen

 

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/. Hiervoor is een DigiD vereist.

 

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is van toepassing op de procedure van het projectplan. Dit betekent dat:

de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld;

de Raad van State in principe binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over eventueel ingestelde beroepen.

 

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van de besluiten niet. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er daarnaast een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Als dit verzoek binnen de beroepstermijn van zes weken is ingediend, treden de besluiten niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist. Als u een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indient moet u de aanwezigheid van een spoedeisend belang aantonen dat zich tegen de onmiddellijke uitvoering van de noodzakelijke maatregelen in het kader van de dijkverbetering verzet. Het verzoek om voorlopige voorziening kunt u richten aan:

 

Raad van State

T.a.v. de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

 

Griffierecht

Aan de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op www.raadvanstate.nl.

 

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u contact opnemen met mw. T. Hoogerwerf van waterschap Rijn en IJssel (tel. 06 4151 1289). Voor vragen over de gecoördineerde procedure kunt u terecht bij de provincie Gelderland, dhr. M. Martens, coördinator procedures (tel. 026 359 99 99).

 

Gepubliceerd te Arnhem

namens Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

 

Meer informatie

Provincieloket, telefoonnummer 026 359 99 99, emailadres: post@gelderland.nl

Naar boven