Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade maakt bekend dat de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Omgevingseffectrapport (OER) voor de omgevingsvisie Kerkrade van woensdag 3 juli 2024 tot en met woensdag 28 augustus 2024 ter inzage ligt voor inspraakreacties.
De omgevingsvisie is onderdeel van de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. Op grond van artikel 16.34, eerste lid en 16.36 van de Omgevingswet is bij het opstellen van onder andere een gemeentelijke Omgevingsvisie, dat het beleidskader vormt voor strategische keuzes en waarbij mogelijk aanzienlijke milieueffecten zijn te verwachten, een milieueffectrapportage (MER) verplicht. De gemeente kiest ervoor om in plaats van een MER een OER op te stellen, omdat de gemeente niet alleen de milieueffecten in beeld wil brengen maar alle effecten op de fysieke leefomgeving. Het OER is een verbreding van de verplichte MER. De NRD is de eerste stap van het proces en beschrijft hoe de OER zal worden uitgevoerd.
Wat is een NRD?
Om goede keuzes te kunnen maken voor de toekomst (richting 2040), moeten we ook rekening houden met het effect dat verschillende ambities en keuzes hebben op de omgeving. Dit doen we in een OER. Hierin wordt de impact op onder andere milieu, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid meegenomen. Voordat we de impact onderzoeken, bepalen we eerst welke onderwerpen behandeld worden in het OER. Die onderwerpen beschrijven we in een NRD. De NRD beschrijft ‘wat’ (reikwijdte) en ‘hoe’ (detailniveau) er in het OER onderzoek wordt gedaan naar de effecten op de fysieke leefomgeving van de ambities en doelen in de omgevingsvisie. De NRD vormt de basis voor het raadplegen van betrokken instanties en voor inspraak.
Wat is een omgevingsvisie?
Een omgevingsvisie is een integrale toekomstvisie met ambities voor de lange termijn (richting 2040). Het gaat over verschillende onderdelen die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving, zoals: wonen, mobiliteit, economie, natuur, water, landschap, gezondheid en klimaatadaptatie. De visie geeft richting aan toekomstige ontwikkelingen voor de gemeente. De visie beschrijft de grote ontwikkelingen voor de toekomst en geeft ook aan wat de ruimtelijke consequenties daarvan zijn. Daarnaast gaat het ook om het behouden en beheren van huidige waardevolle kwaliteiten die de gemeente kent.
Het totstandkomingsproces van de omgevingsvisie bestaat uit verschillende stappen, bij elke stap is er ruimte voor inwoners, stakeholders en ketenpartners om mee te denken. Het doel is om de omgevingsvisie eind 2025 vast te laten stellen door de gemeenteraad van Kerkrade.
Terinzagelegging
De NRD ligt 8 weken ter inzage, van woensdag 3 juli tot en met woensdag 28 augustus. De NRD is digitaal te bekijken op Externe link: www.kerkrade.nl/omgevingsvisie. Een papieren versie van de NRD ligt ter inzage bij het informatiecentrum op de begane grond van het Stadskantoor, Markt 33, 6461 EC Kerkrade.
Het stadskantoor is geopend op maandag t/m woensdag 9.00 uur tot 16.00 uur, donderdag van 9.00 uur tot 20.00 uur en vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.
Iedereen heeft de mogelijkheid om een zienswijze – inhoudelijke opmerking of aanvulling – in te dienen. Digitaal reageren kan via gemeentehuis@kerkrade.nl, vermeld altijd het onderwerp: ‘NRD omgevingsvisie Kerkrade’. Noem ook de datum waarop u reageert, uw naam en adresgegevens. Schriftelijk reageren kan via een brief aan de gemeente Kerkrade. Uw schriftelijke reactie dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade, onder boven vermeld onderwerp, postbus 600, 6460 AP Kerkrade.
Kerkrade, 25 juni 2024
Het college, dr. T.P. Dassen Housen
De secretaris, R.M.J.S. Stijns