Voorlopige vestiging voorkeursrecht op basis van artikel 9.1 lid 2 van de Omgevingswet

Burgemeester en wethouders van de gemeente Ooststellingwerf maken op grond van artikel 16.32b van de Omgevingswet (Ow) bekend dat zij op 7 mei 2024 op grond van het bepaalde in artikel 9.1 lid 2 van de Ow hebben besloten om op de percelen, kadastraal bekend als gemeente Oosterwolde, sectie C, nummers 5061, 3829, 5102, 6441, 6442, 3029, 3030, 6241, 5812, 5815, 5813, 5099, 5039, 5038, 5100, 4265, 3031, 4403 en 3176 een voorlopig voorkeursrecht te vestigen in de zin van Hoofdstuk 9 van de Omgevingswet.

Ligging, huidig gebruik en toegedachte bestemming

Bedoelde percelen zijn gelegen aan de Dertien Aprilstraat, Moskampweg, Houtwalen de Drie stellingweg te Oosterwolde. Deze percelen zijn nu in gebruik conform het vigerende omgevingsplan met daarbij hoofdzakelijk de functie “Bedrijventerrein” en voorts “Woongebied” (hoofdzakelijk bedrijven, bedrijfswoningen en voorts woningen). Aan deze locatie als geheel is een van het huidige gebruik afwijkende functie toegedacht. De (niet-agrarische) toegedachte functie is wonen met de daarbij behorende functies zoals water, tuinen, wegen, paden en groen. Deze functies zullen nader worden uitgewerkt in een omgevingsvisie en vervolgens in een omgevingsplan.

Gevolgen

Het besluit van burgemeester en wethouders tot voorlopige vestiging van een voorkeursrecht op grond van artikel 9.1 lid 2 Ow treedt in werking op het tijdstip van inschrijving in de openbare registers; te weten op 8 mei 2024. Het besluit tot voorlopige vestiging van het voorkeursrecht vervalt op grond van artikel 9.4 lid 3 Ow van rechtswege drie maanden na het ingaan daarvan, of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot vestiging van een voorkeursrecht ingevolge artikel 9.1 lid 1 Ow ingaat.

Het besluit van burgemeester en wethouders heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 9.7 van de Ow van toepassing is. De vestiging van een voorkeursrecht op grond van Hoofdstuk 9 van de Ow houdt namelijk in dat de eigenaren en beperkt gerechtigden van onroerende zaken waarop dit voorkeursrecht is gevestigd - wanneer zij hun (recht op de) onroerende zaak willen vervreemden - deze eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Een aantal rechtshandelingen is uitgezonderd van deze verplichting, zoals verkoop aan bepaalde familieleden of executieverkoop (artikel 9.8 van de Ow). De eigenaren en rechthebbenden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Inzage in de stukken

Het besluit van burgemeester en wethouders van 7 mei 2024 ligt samen met het voorstel aan de gemeenteraad en bijbehorende stukken ter inzage. Hierbij zit de perceellijst, met daarop de kadastrale aanduiding van de betreffende percelen, de grootte daarvan, de namen van de eigenaren en de beperkt gerechtigden, de grondtekening en overige relevante gegevens. Deze stukken zijn vanaf vandaag (8 mei 2024) gedurende zes weken kosteloos in te zien in het gemeentehuis. De stukken zijn ook digitaal in te zien via www.ooststellingwerf.nl/vestiging-voorkeursrecht.

Bent u het niet eens met het (voorlopige) vestiging van het voorkeursrecht op uw perce len?

Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • 1.

    Bezwaar tegen het besluit van het college van B&W tot voorlopige vestiging van het voorkeursrecht

    Stuur binnen zes weken na 7 mei 2024 een bezwaarschrift naar het college van B&W. In het door u ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: uw naam, uw adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift kunt u sturen aan burgemeester en wethouders van de gemeente Ooststellingwerf. Postadres: Postbus 38, 8430 AA Oosterwolde.

  • 2.

    Zienswijze indienen aan de gemeenteraad Ooststellingwerf tegen het besluit van het college van B&W tot voorlopige vestiging van het voorkeursrecht

    Ter voorbereiding van het besluit van de raad, kunnen belanghebbenden op grond van 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen vier weken - vanaf 8 mei tot en met 5 juni 2024 - schriftelijk en/of mondeling zienswijzen indienen tegen de voorgestelde definitieve vestiging door de gemeenteraad. Een schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan de gemeenteraad van de gemeente Ooststellingwerf. Postadres: Postbus 38, 8430 AA Oosterwolde. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met dhr. J. van der Meulen (telefoonnummer 14 0516).

  • 3.

    Bezwaar tegen het besluit van de raad tot definitieve vestiging van het voorkeursrecht

    Als de gemeenteraad een definitief besluit over het voorkeursrecht neemt, kunt u ook bezwaar maken tegen dat raadsbesluit. Als u ervoor kiest om voor het definitieve besluit van de gemeenteraad al bezwaar te maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders tot voorlopige vestiging, dan wordt dat bezwaarschrift zodra het besluit van de gemeenteraad tot vestiging van het voorkeursrecht in werking is getreden, op grond van artikel 16.32c lid 1 Ow aangemerkt als te zijn gericht tegen het besluit van de raad tot definitieve vestiging. Met deze regeling wordt voorkomen dat u twee keer bezwaar hoeft te maken. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet.

Wat gebeurt er nadat u bezwaar heeft gemaakt?

De gemeente neemt een besluit over uw bezwaar. Als u het niet eens bent met de beslissing op het bezwaarschrift, kunt u beroep instellen bij de rechtbank Noord-Nederland, afdeling Bestuursrecht te Groningen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet.

Voorlopige voorziening

Naast het indienen van een bezwaarschrift, kunt u bovendien bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland te Groningen het verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal uw verzoek alleen ontvankelijk verklaren (uw verzoek in behandeling nemen) als u een spoedeisend belang kunt aantonen.

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met J. van der Meulen (telefoonnummer 140516)

Oosterwolde, 7 mei 2024

Burgemeester en wethouders van de gemeente Ooststellingwerf

Naar boven