Aanwijzing cameragebied Oosterpark

Overwegende:

 

dat de burgemeester van Amsterdam op grond van artikel 2.24 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), juncto artikel 151c Gemeentewet, de bevoegdheid heeft om te kunnen besluiten tot plaatsing van camera’s voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats als dat naar haar oordeel noodzakelijk is in het belang van de handhaving van de openbare orde;

 

Proportionaliteit

Volgens informatie van het stadsdeel en politie is er in het Oosterpark geruime tijd sprake van complexe overlastproblematiek in de openbare ruimte. Het gaat hier met name over alcohol- en drugsproblematiek, maar ook criminaliteit, geluidsoverlast en intimidatie. Bewoners en medewerkers van de gemeente ondervinden overlast van een groep van 40-50 personen die in het park openlijk drugs gebruiken en verhandelen rondom de muziekkoepel in het park. Op een gemiddelde dag zijn er in het Oosterpark 100 overlast gevende personen aanwezig. Overlast bestaat uit intimiderend tot agressief gedrag jegens willekeurige passanten en ook de medewerkers van gemeentelijke diensten die in de buurt van de doelgroep moeten werken. De omgeving rondom de muziekkoepel wordt als slaapplek, gebruikersruimte en openbaar toilet gebruikt. Ook is er sprake van drugshandel en verslavingsproblematiek in de openbare ruimte. De aanwezigheid van drugs trekt criminaliteit en gewelddadige incidenten aan. De openbare orde wordt hierdoor verstoord en er heerst een hoog gevoel van onveiligheid onder bewoners en andere gebruikers van het park. De buurten in de directe omgeving van het Oosterpark ondervinden ook overlast van de groep die zich ophoudt in het park.

 

Overlastcijfers

Uit de politieregistraties die betrekking hebben op incidenten van overlast en geweld in het Oosterpark volgt dat de incidenten ernstig zijn toegenomen. Van 183 door de politie geregistreerde incidenten in het jaar 2021 tot 404 in het jaar 2023. In dezelfde periode is er ook een toename zichtbaar van het overtreden van opgelegde maatregelen zoals 24-uurs gebiedsverbod, 1 maand gebiedsverbod en alcohol- en messenverboden. In de periode 2021 tot en met 2023 is er een toename van de overtredingen van 281 naar 525 door de politie geconstateerde overtredingen van de hiervoor opgesomde verboden. Bij de lokale aanpak overlastveelplegers Oosterpark (LAOVP)1 zijn in de periode van januari 2023 t/m augustus 2023 er 275 personen besproken waarbij ook veel mensen meerdere keren zijn besproken i.v.m. APV overtredingen. Vanaf september 2023 t/m januari 2024 zijn 259 personen besproken en daarbij zijn er ook veel personen die regelmatig terugkeren.

 

Subsidiariteit / andere maatregelen

Ter handhaving van de openbare orde op bovengenoemde locatie zijn de volgende maatregelen getroffen:

 

  • Aangewezen alcoholverbodsgebied;

  • Aangewezen overlastgebied;

  • Lokale aanpak overlastveelplegers ;

  • Gerichte acties op drugs- en/of alcoholoverlast (politie, THOR);

  • Fysieke aanpassing rondom de muziekkoepel waarbij de huidige banken worden vervangen door banken zonder rugleuning;

  • Wijkgericht werken.

Ondanks deze maatregelen zijn de cijfers die betrekking op de veiligheid en overlast niet gedaald en is er geen significante daling in het onveiligheidsgevoel dat heerst in het gebied.

 

Belangenafweging

Het inzetten van cameratoezicht is in aanvulling op de bestaande maatregelen noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde.

 

De burgemeester heeft het belang van een effectieve handhaving van de openbare orde enerzijds en de daarmee gepaard gaande mogelijke inperking van het recht op privacy anderzijds tegen elkaar afgewogen. In die afweging moet aan het algemene belang om de verstoring van de openbare orde te herstellen meer gewicht worden toegekend dan aan het belang om geen inmenging te dulden in de privacy.

 

De burgemeester volgt de (verstoringen van de) openbare in het Oosterpark permanent en het besluit tot het instellen van cameratoezicht zal onmiddellijk worden ingetrokken indien het cameratoezicht niet meer noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde.

 

Besluit

Gelet op artikel 151c Gemeentewet juncto artikel 2.24 APV;

 

Brengt ter algemene kennis dat zij op 25 april 2024 heeft besloten:

 

  • 1.

    In het Oosterpark camera’s te plaatsen. De begrenzing van het gebied waar de camera’s worden geplaatst, is aangegeven in bijgevoegde plattegrond;

  • 2.

    Te bepalen dat dit besluit geldt voor de periode van 25 april 2024 tot 31 december 2025;

  • 3.

    Te bepalen dat dit besluit wordt bekend gemaakt in het Gemeenteblad en direct in werking treedt.

Femke Halsema

Burgemeester van Amsterdam

Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht kan binnen zes weken na publicatie van dit besluit een bezwaarschrift worden ingediend bij de Burgemeester. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. U kunt een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam.

Naar boven