Besluit cameratoezicht Gruttoplein 8 (Grandcafé Deli)

De burgemeester van Diemen

 

Overwegende:

 

dat de burgemeester van Diemen op grond van artikel 2:77 van de Algemene Plaatselijke Verordening Diemen 2015 (verder: APV), in samenhang met artikel 151c van de Gemeentewet, de bevoegdheid heeft om te kunnen besluiten tot plaatsing van een camera voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats als dat naar zijn oordeel noodzakelijk is in het belang van de handhaving van de openbare orde;

 

dat sprake is van een herhaald incident op een locatie waar sprake is van bovenwoningen en waar overdag sprake is van winkelend publiek.

 

Proportionaliteit

Uit informatie van de politie blijkt dat er op zondagmorgen 14 april 2024 omstreeks 02.25 uur sprake is geweest van een explosie bij het pand op het perceel Gruttoplein 8 te Diemen en dat bij hetzelfde pand op maandagmorgen 15 april 2024 aan het begin van de nacht sprake is geweest van brandstichting.

 

De in het pand op het perceel Gruttoplein 8 gevestigde ondernemer is door de incidenten ontdaan en er is angst ontstaan.

 

Subsidiariteit/andere maatregelen

Ter handhaving van de openbare orde op bovengenoemde locatie zijn de volgende maatregelen getroffen:

 

  • -

    De politie zet op deze locatie extra surveillance in;

  • -

    De politie en het gemeentelijke team handhaving heeft extra aandacht voor de locatie;

  • -

    Er is een gesprek geweest met de in het pand gevestigde ondernemer om de onrust te peilen.

Belangenafweging

Het inzetten van cameratoezicht is in aanvulling op de bestaande maatregelen noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde.

 

De burgemeester heeft het belang van een effectieve handhaving van de openbare orde enerzijds en de daarmee gepaard gaande mogelijke inperking van het recht op privacy anderzijds tegen elkaar afgewogen. In die afweging moet aan het algemene belang om de verstoring van de openbare orde te herstellen meer gewicht worden toegekend dan aan het belang om geen inmenging te dulden in de privacy.

 

De burgemeester volgt de (verstoringen van de) openbare orde op en rond het pand op het perceel Gruttoplein 8 voortdurend en het besluit tot het instellen van cameratoezicht zal onmiddellijk worden ingetrokken indien het cameratoezicht niet meer noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde.

 

Besluit

Gelet op artikel 151c Gemeentewet juncto artikel 2:77 APV;

Brengt ter algemene kennis dat op 15 april 2024 is besloten:

 

  • 1.

    Op en rond het pand gelegen op het perceel Gruttoplein 8 te Diemen cameratoezicht in te stellen. De begrenzing van het gebied waar de camera’s worden geplaatst, is aangegeven in bijgevoegde plattegrond;

  • 2.

    Te bepalen dat dit besluit geldt voor de periode van 15 april tot 14 mei 2024;

  • 3.

    Te bepalen dat dit besluit wordt bekendgemaakt in het Gemeenteblad en direct in werking treedt.

Hoogachtend,

de burgemeester van Diemen,

E. Boog

 

Naar boven