Inspraak voorlopig ontwerp herinrichting Radenhove

 

Zaaknummer 294367

 

Burgemeester en wethouders van Middelburg maken bekend dat inspraak wordt verleend over het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van Radenhove in de wijk Middelburg-Zuid in Middelburg.

 

Inleiding

De bestrating en riolering in Radenhove is aangelegd in de jaren ’70 en is toe aan een opknapbeurt. De hoofdriolering is op verschillende plaatsen kapot en de bestrating ligt ongelijk. Ook is dit een kans om het gebied aan te passen aan het veranderende klimaat. Daar gaan wij in 2023 aan werken.

Belanghebbenden (bewoners van Radenhove 4 t/m 112 en Rentmeesterlaan 12, de huurders van de aangrenzende garageboxen, Woongoed Middelburg en de nutsbedrijven) hebben de afgelopen maanden kunnen meepraten en denken over hoe de straat er volgens hun uit moet komen te zien. De eisen en wensen zijn waar mogelijk verwerkt in het voorlopig ontwerp dat nu in de inspraak wordt gebracht.

 

Voorlopig ontwerp

Klimaatverandering en duurzaamheid

Een circulaire economie vormt de basis van een duurzame samenleving. Daarom wordt de bestaande verharding in de wijk voor een deel hergebruikt en voor een deel vervangen door nieuwe materialen. Verharding die niet opnieuw kan worden gebruikt, wordt afgevoerd en ergens anders als nieuwe grondstof toegepast.

Om de wijk klimaatbestendiger te maken, komt er meer groen en minder verharding en wordt regenwater gescheiden van de vuilwaterriolering.

 

Riolering

De bestaande vuilwaterriolering wordt vervangen. Om eventuele wateroverlast door extreme neerslag in de toekomst te beperken wordt het regenwater dat op de straat valt gescheiden van de vuilwaterriolering. De straat wordt zo aangelegd dat regenwater oppervlakkig over de rijbaan afstroomt naar het te verlagen groene middengebied (wadi). Daar kan het regenwater infiltreren en bij een extreme bui afgevoerd worden. Regenwater afvoeren gebeurt via een aan te leggen regenwaterleiding tot en met de kruising met de Rentmeesterlaan. Vanaf daar voert het regenwater af via bestaande leidingen naar het oppervlaktewater.

Tijdens de verdere planvoorbereiding gaan we met Woongoed in overleg om van de aangrenzende woningen ook de regenpijpen van de daken los te koppelen. Woongoed heeft in een eerste overleg aangegeven hier positief tegenover te staan.

 

Herinrichting middengebied

In de bestaande situatie ligt het groene gebied midden in de straat, hoger dan de rijbaan. Er staan 2 bankjes, 2 speeltoestellen, 18 bomen en er ligt een voetpad van asfalt. In de nieuwe situatie wordt het groene middengebied lager gelegd dan de rijbaan en benut voor de opvang en infiltratie van regenwater. Hierdoor moet een aantal bomen verwijderd en verplant worden. In totaal komen er meer bomen terug, zie de onderstaande toelichting over ‘groen’. In de nieuwe situatie wordt het middengebied een aantrekkelijk speel- en verblijfsgebied. Dit doen we door het herplaatsen van de bestaande zit- en speelelementen, het aanbrengen van nieuwe natuurlijke speelkeien en speelboomstammen, een nieuw speeltoestel, meer bomen en een afvalbak. Het voetpad vervalt.

 

Groen

Omdat groen goed voor het klimaat en de gezondheid is, komt er meer groen in de straat en minder verharding. Een aantal bomen kan niet blijven staan in verband met de civieltechnische werkzaamheden en zal daarom worden verwijderd. We planten 23 bomen meer terug dan in de bestaande situatie: nu zijn er 33 bomen, dat worden er 56. De nieuwe extra bomen worden geplant voor Radenhove 4, 18, 110 en het grootste deel in het middengebied.

Ook vormen we ongeveer 500 m2 bestrating om naar groen. Dit doen we door het toepassen van groene waterpasserende verhardingen in de parkeervakken, het aanbrengen van een groenstrook tussen Radenhove 110 en Rentmeesterlaan 12 en het vergroten van een aantal bestaande groenvakken.

 

Bestrating

Voor de rijbaan worden de bestaande stenen hergebruikt. Voor Radenhove 36 tot en met 76 brengen we in de rijbaan parkeerstroken aan in een andere kleur met nieuwe straatbakstenen. De rijbaan wordt hierdoor voor het zicht smaller. Dit helpt om de snelheid te verminderen.

In heel de straat worden de stoeptegels vervangen voor nieuwe dikkere tegels. De parkeervakken worden uitgevoerd in groene waterpasserende verharding. Het bestaande voetpad dat het middengebied doorkruist, wordt verwijderd en komt te vervallen.

 

Parkeren

In de bestaande situatie zijn er 43 parkeerplaatsen. In het voorlopig ontwerp zijn dit er 42. Eén parkeervak ter hoogte van Radenhove 4 vormen we om naar groen. Dit is afgestemd met de bewoners. Uit recente tellingen blijkt dat er gemiddeld slechts 20 parkeerplaatsen bezet zijn. Daarom is het verwijderen van één parkeerplaat geen probleem. Verder maken we 17 parkeervakken die nu schuin liggen (45°) ten opzichte van de rijbaan, haaks (90°) op de rijbaan.

 

Nutsvoorzieningen

De nutsbedrijven hebben aangegeven geen vervangings- en/of onderhoudswerkzaamheden uit te willen voeren. De lichtmasten zijn nog in goede staat en blijven staan op de huidige locatie. Wel worden binnen enkele jaren de lampen vervangen door ledverlichting.

 

Participatie

Vanaf april 2022 zijn de belanghebbenden geïnformeerd via verschillende bewonersbrieven en tekeningen. Wij hebben gevraagd om vragen, wensen en aandachtspunten met ons te delen. Op basis van de reacties is een conceptontwerp gemaakt. Dit conceptontwerp is inclusief toelichting gedeeld met de belanghebbenden. Vervolgens is op 6 juli 2022 een inloopavond op locatie gehouden. Hier zijn ongeveer twaalf belanghebbenden naar toe gekomen. Tijdens deze bijeenkomst zijn vragen gesteld en is er het ontwerp besproken. Aan de hand hiervan is het voorlopig ontwerp gemaakt. Dit voorlopig ontwerp wordt in de inspraak gebracht.

 

Inspraak

Volgens artikel 7, derde lid, onder d, van de Participatie- en inspraakverordening Middelburg wordt inspraak verleend over de inrichting of herinrichting van wegen, straten of pleinen. Daarom starten we voor de herinrichting van Radenhove de inspraakprocedure. Wat dat betekent leest u hieronder.

 

Inspraaktermijn

Inspraak is mogelijk gedurende zes weken en start op de dag na publicatie.

 

Inzage

Tijdens de inspraaktermijn is het voorlopig ontwerp op verschillende manieren in te zien:

  • 1.

    als bijlage bij de publicatie in het Gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl;

  • 2.

    op de gemeentelijke webpagina www.middelburg.nl/radenhove;

  • 3.

    op het Stadskantoor bij de vakbalie. Voor een bezoek aan de vakbalie vragen wij u om vooraf een telefonische afspraak te maken via 0118-675000.

 

Zienswijzen

Tijdens de inspraaktermijn kunnen omwonenden en belanghebbenden mondeling of schriftelijk hun zienswijze over het voorlopig ontwerp indienen. Afhankelijk van de zienswijzen zal bekeken worden of het ontwerp moet worden aangepast.

Voor een mondelinge zienswijze of voor meer informatie kunt u een afspraak maken met de projectleider via info@middelburg.nl ter attentie van Melvin Poppe en onder vermelding van ‘Inspraak herinrichting Radenhove’.

Schriftelijke zienswijzen richt u aan: Burgemeester en wethouders van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg. Een inspraakreactie per e-mail verstuurt u naar info@middelburg.nl onder vermelding van ‘Inspraak herinrichting Radenhove’.

Als u belanghebbende bent en geen zienswijze indient terwijl u dat redelijkerwijs wel had kunnen doen, kunt u geen beroep instellen bij de rechtbank (artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht).

 

Eindverslag en definitief ontwerp

Van de inspraak wordt een eindverslag gemaakt, en het voorlopig ontwerp wordt omgezet in een definitief ontwerp. Het eindverslag bevat een overzicht van de gevolgde inspraakprocedure, een geanonimiseerde weergave van de zienswijzen, een reactie op deze zienswijzen en een overzicht van de wijzigingen die verwerkt zijn in het definitief ontwerp.

Na vaststelling door het college worden het eindverslag en het definitief ontwerp gepubliceerd in het Gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl en toegezonden aan iedereen die een zienswijze heeft ingediend.

 

Uitvoering

Na de vaststelling van het definitief ontwerp wordt er gestart met de verdere voorbereidingen voor de uitvoering van de herinrichting. De uitvoering van de werkzaamheden is gepland tussen maart en juli 2023 en duurt ongeveer vier maanden. Voor we starten met de uitvoering ontvangen de belanghebbenden meer informatie en een gedetailleerde planning.

Naar boven