Prijsklassenbeleid voor huur- en koopwoningen derde uitwerking mei 2022 en zelfbewoningsplicht, gemeente Epe

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 20 juni 2019 de Woonagenda gemeente Epe 2019 2023, Mijn Thuis vastgesteld en daarmee gelijk de kaders voor woningbouwinitiatieven. Jaarlijks actualiseert het college van burgemeester en wethouders de prijsklassen voor huur- en koopwoningen. Op 31 mei 2022 is het nieuwe prijsklassenbeleid voor huur- en koopwoningen derde uitwerking mei 2022 vastgesteld.

De prijsklassen voor huur- en koopwoningen zijn van belang voor het te realiseren woningbouwprogramma en zet in op het versterken van ruimtelijke kwaliteit, sociale huur en betaalbaarheid van koopwoningen. Initiatiefnemers zijn daaraan gehouden.

In het prijsklassenbeleid wordt een verschil gemaakt voor de centrumgebieden van Epe en Vaassen, transformatie en in- en uitbreiding. Daarvoor gelden maximale koop- en huurgrenzen met percentages. Tegelijk wordt om de betaalbaarheid van goedkope- en middeldure koopwoningen te garanderen, de zelfbewoningsplicht verplicht gesteld.

De zelfbewoningsplicht houdt in dat een koper van een nieuwbouwkoopwoning gedurende een periode verplicht is om de woning zelf te bewonen. Daarmee wordt speculatie tegengegaan en gelijk daarmee het ‘verzilveren’ van de betaalbare woning op de markt voor een hogere prijs, waardoor de betaalbaarheid van de woning meteen teniet wordt gedaan.

Het prijsklassenbeleid en de daarbij behorende bijlagen zijn als bijlage bij deze bekendmaking gevoegd, maar liggen ook op afspraak voor een ieder ter inzage bij het Omgevingsloket in het gemeentehuis te Epe. U kunt de bijlagen ook vinden op onze webstie, via de link www.epe.nl/terinzage

Het prijsklassenbeleid treedt in werking de dag na deze bekendmaking.

Naar boven